Wanja Meijer | plannen is keuzes maken, daar heb je lef voor nodig

Plannen is keuzes maken

Gepubliceerd door Wanja op

Met “ja” zeg je ook “nee”

Als je ja tegen het één zegt, zeg je nee tegen iets anders. Het is een kwestie van keuzes maken.

Ja betekent werk. Het betekent dat je iets opoffert. Het zegt dat wanneer je tijd, geld en energie in jouw ‘ja’ investeert, je die tijd, geld en energie nooit meer kan investeren in iets anders.

Is jouw ja een keuze?

Hoe komt het dan dat je zo gemakkelijk ja zegt? En dan ook nog een “ja” tegen iets dat je eigenlijk niet wilt. Of waar je geen tijd voor hebt. Misschien zeg je wel ja omdat je dat altijd doet. Maar waarom is dat? Omdat je de ander niet wilt teleurstellen? Omdat je de ander wilt helpen? Omdat het makkelijker is dan nee zeggen?

En waarom is het zo ontzettend moeilijk om nee te zeggen? Omdat je de ander niet wilt teleurstellen? Omdat je de ander wilt helpen? Omdat je bang bent dat je niet aardig wordt gevonden?

Hoe bewust zeg je eigenlijk ja of nee tegen iets. Voelt het écht als een keuze tussen “wel doen” en “niet doen”. Betekent jouw “ja” dat je tijd, energie of geld wilt investeren.

Plannen met een doel heeft toekomst

… a plan without a goal is just a dream …

Maar wat heeft ja en nee zeggen te maken met plannen. Laten we dan eerst eens kijken wat plannen is. Kort door de bocht: planning is een handige manier om jouw doel te bereiken zodat je toekomst verandert.

Stel, jouw doel is het schrijven van je scriptie (of een boek, vul maar in wat bij jou past). En wat levert het schrijven je op? Dat je bent afgestudeerd. Dat je niet meer naar college hoeft, maar geld kan verdienen. En hee, wat blijkt? Ineens is het schrijven van die scriptie niet het doel, maar dat je bent afgestudeerd. En dat je daardoor in de toekomst geld kan verdienen. Het schrijven van je scriptie is dan een plan om je doel (afstuderen) te kunnen bereiken. En van dat plan ga je een planning maken.

Keuzes maken om iets te missen

Weet je nog? Als je ja tegen het één zegt, zeg je nee tegen iets anders. Om jouw doel te bereiken ga je keuzes maken. Alles wat je tegenhoudt om je doel te bereiken is een nee. En dat kan ook klein zijn. Is het jouw doel om vandaag een belangrijk rapport te lezen dat wel een paar uur in beslag neemt, dan zal je tegen die gezellige lunch nee moeten zeggen. En ja, dan mis je die lunch.

Maar bedenk het volgende: wat gebeurt er als je dat rapport niet leest. Of halfslachtig. Wat is de impact daarvan in de toekomst. Weegt dat op tegen die lunch?

praktijkvoorbeeld van C., maatschappelijk werk

Ik moet een saai rapport lezen voor een vergadering die morgen is. Daar ben ik zo een paar uur mee kwijt. Ach, als ik het niet doe fladder ik wel weer door die meeting heen, zoals altijd. Maar als ik het wel doe, dan kan ik ook écht iets zinnigs zeggen waardoor er dingen kunnen veranderen. Het gaat tenslotte om de toekomst van een kwetsbare groep mensen. En dan kan ik ook écht doen waar mijn hart ligt: mensen helpen. Dus ja, ik moet nu nee zeggen.

Ben jij je bewust of het je waard is om voluit ja te zeggen?


Ook weten hoe je keuzes moet maken in je planning? Maak dan nú een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
open de chat
1
kan ik je helpen?
Plannen is keuzes maken! 💕
Hallo 👋
Super dat je contact opneemt!
Ik kan je alles vertellen over hoe jij kan plannen op een manier die bij jou past.

Je hebt op deze knop gedrukt, dus je hebt een vraag. Geen geneuzel en getreuzel meer: stel die vraag!