Wat is een planning?
Gepubliceerd door Wanja op
Een planning, wat is dat?
Een definitie van planning: “een beredeneerd en concreet overzicht maken van gewenste doelstellingen en beschikbare middelen, alsmede een tijdsorde voor verwezenlijking”.
Watte? Om in Jip & Janneke taal te spreken: je gaat nu beslissen wat je wil dat er in de toekomst gedaan is. Je kijkt vooruit en maakt keuzes.
Plannen kan iedereen
Ja, dat lees je goed. Ook al zeg jij heel vaak dat je niet kan plannen. Je plant een afspraak. Of je maakt een plan voor een midzomernacht picknick. Allemaal toffe plannen.
Maar een planning maken van dat plan kunnen al een heel stuk minder mensen.
Huh?
Plannen maken of een planning maken. Het lijkt heel veel op elkaar. En toch zijn ze anders. Het is anticiperen op de toekomst.
Een planning maken is vooruitzien
“Kom, we gaan naar zee”. “Top, klinkt als een plan”. Maar het klinkt niet als een planning.
Met plannen maken wordt er antwoord gegeven op de vragen:
- wat gaan we doen: naar zee
- wanneer gaan we naar zee: vandaag
- met wie gaan we vandaag naar zee: met jou
Dat zijn de makkelijke vragen.
Maar om een planning te maken van jouw plan heb je nog wat meer informatie nodig.
Op de volgende vragen zijn meer antwoorden mogelijk. En krijgen dus verschillende uitkomsten.
- hoe lang gaan we naar zee: geen idee
- hoe gaan we naar zee: auto, trein, bus, fiets, lopend, liftend
- waar gaan we naar zee: katwijk, zandvoort, hoek van holland, scheveningen
Wat je met het maken van een planning doet is simpel en toch lastig. Je gaat elke stap bekijken vanaf nu tot het einddoel.
Wat is de huidige situatie
Dus na de vraag “wanneer gaan we naar zee” (antwoord vandaag) ga je kijken hoe laat je naar zee wilt gaan.
Wat is de huidige situatie: moet je je nog aankleden? Wil je eerst lunchen? Neem je een lunch mee? Heb je die in huis of moet je eerst naar de winkel? Moet je eerst nog iets anders doen voordat je kan vertrekken? Dat kost allemaal tijd. Dus als jij hongerig in je pyama zit, valt de optie “we gaan NU naar zee af (althans, in mijn situatie, geloof me een hangry Wanja is geen vrolijkheid).
Naar welke badplaats wil je gaan? Ga je vanuit Rotterdam naar Zandvoort? Of toch dichterbij huis naar Hoek van Holland?
Hoe ga je naar zee? Hoe lang doe je er over met de auto? Sta je misschien in de file? Hoe lang duurt het zoeken naar een parkeerplek? Ga je met de trein? Hoe vaak gaat de trein? Hoe laat gaat de laatste trein terug?
Een romantisch plan in de praktijk
Stel, het is midden juli in een hittegolf. Jullie besluiten om vandaag om 12 uur met de auto naar Scheveningen te gaan. Dan is er een grote kans dat er meer mensen verkoeling zoeken. En dat je heel lang in de file staat. Om vervolgens een uur rond te rijden op zoek naar een parkeerplek.
Tegen de tijd dat je het strand bereikt hebt, komen er twee oververhitte mensen uit de auto. Die elkaar liever de hersens inslaan dan romantisch op het strand te liggen.
Niet bepaald zoals jullie vanochtend hadden bedacht…
Plannen is keuzes maken
Door te kijken naar alle mogelijkheden kan je beter besluiten of het plan om naar zee te gaan uitgevoerd moet worden. Als je weet dat je twee uur in de file staat om de zee te bereiken en een uur rondrijdt voor een parkeerplek, hoe graag wil je dan nog naar zee?
Dan kan je bijvoorbeeld ook besluiten om de volgende dag heel vroeg op pad te gaan. Of vandaag de trein te nemen.